vrouwelijke componisten Women Composers Archives for April 2017 | news vrouwelijke componisten | women composers
 

Patricia Kopatchinskaya
performs Vanessa Lann

This spring Moldovan-Austrian violinist Patricia Kopatchinskaja and the Australian pianist Anthony Romaniuk will be touring with an exciting program. Alongside music by Biber, Cage, Kurtag, Beethoven, C.P.E. Bach and J.S. Bach, they will perform Springs Eternal by Vanessa Lann. In this work, the violinist leaps from one music stand to another while performing recognizable rhythms and motives from Beethoven's Spring Sonata. Upcoming concert venues:
July 14, 20.00
Palazzo di Varignana - Bologna, Italy
July 9, 16.00
Rossini Zaal - Bad Kissingen, Germany
May 8, 20.00
Konzerthaus - Berlin, Germany
May 7, 19.30,
Wigmore Hall - London, England
May 5, 20.00
De Bijloke - Gent, Belgium
May 3, 20.15
Het Concertgebouw - Amsterdam, The Netherlands
April 30, 17.00
Zentrum Paul Klee - Bern, Switzerland

Annelies Van Parys - Operadagen Rotterdam

Annelies Van Parys staat met twee voorstellingen in het festival die onlangs in België hun première beleefden.
Dagboek van een verdwenene is de nieuwste productie van Muziektheater Transparant in een regie van Ivo van Hove. De oorspronkelijke liedcyclus van Leoš Janáček voor bariton en piano, waarin een boerenjonge zijn liefde voor zigeunermeisje Zefka bezingt, werd door Annelies Van Parys aangevuld met een partij voor Zefka (sopraan) en klein vrouwenkoor. Recensent Tom Janssen schreef in de Standaard "…. de toegevoegde waarde van haar muziek is groot, raadselachtig, prachtig" .
Rotterdamse Schouwburg
vr 12 mei 20.30 - 21.30u
za 13 mei 20.30 - 21.30u
De tweede voorstelling met muziek van Annelies Van Parys is Het Kanaal. Een actueel thema over een ontmoeting tussen een vluchteling en een travestiet, gebaseerd op verschillende dialogen van Shakespeare die zijn aangevuld met nieuwe teksten van Gaea Schoeters. Steractrice Katelijne Verbeke is deel van de cast.Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om het Kanaal over te zwemmen, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een (transseksuele) vrouw afscheid van het leven; nog even en ze springt haar einde tegemoet. Tussen de twee ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.
Rotterdamse Schouwburg
za 13 mei 2017 15.00 - 16.30u
za 13 mei 2017 19.00 - 20.30u

lezing Esther Venrooy - The Room I live in

Esther Venrooy spreekt over Audio topography en de interactie van geluid, ruimte en medium.
Esther Venrooy werkt als kunstenaar en componist op het gebied van geluid en (geluids)installaties. Daarnaast is lector 20e-eeuwse muziek, performance en experimentele kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Gent. In november 2015 behaalde zij haar doctorstitel op het onderwerp 'Audio topography - on the Interaction of Sound, Space and Medium' aan de LUCA/KULeuven.
M4gastatelier: Da Costakade 158 Amsterdam (open vanaf 14.00 uur) 15.00 tot 17.00 uur
Open studio: 21 t/m 23 april 14.00 -17.00 uur
Moderater:Saskia Monshouwer

Emily Dickinson - The Bard of Amherst

Het New European Ensemble presenteert een avond waar muziek klinkt in combinatie met literatuur. In fantasievolle programma’s ervaart u hoe schrijvers en componisten elkaar door de eeuwen heen hebben geïnspireerd. Bekende acteurs lezen proza en poëzie. De musici spelen daarmee verbonden muziek. De drempel voor deze muzikaal/literaire salons is laag.
Emily van Eerten leest gedichten van Emily Dickinson (in het Engels) en Vier strijkers van het New European Ensemble spelen het strijkkwartet van Amy Beach.
17 april 2017 om 20.30 - Ostade A'dam
18 april 2017 om 21.00 - Theater Branoul, Den Haag

Psallentes in Nederland

Het Belgische ensemble Psallentes (de “zingenden”) is gespecialiseerd in het Gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes. Een van de belangrijke projecten waaraan Psallentes de komende jaren zal werken, is de integrale opname van alle vocale werken van Hildegard von Bingen (1098-1179) uit de Dendermonde Codex. De Duitse mystica heeft het manuscript naar de monniken van Villers laten sturen, dat tegenwoordig in het klooster van Dendermonde (België) bewaard wordt.
De in totaal 58 liederen (antifonen met hun psalmen, responsaria voorafgegaan door lezingen) zullen chronologisch opgenomen worden. Deze maand vindt de release plaats van het eerste deel - getiteld Hours of Hildegard, op het eigen label van Psallentes. Dit najaar komt deel twee uit.
Op 14 en 15 april treedt Psallentes op in de Grote Kerk te Naarden. Meer info hier>>

Nieuw Passiemuziek - Franghiz Ali-Zadeh

Het is de oudste traditie van het Concertgebouworkest: de Passieuitvoering. Om de passie eens vanuit heel andere perspectieven te benaderen dan de protestantse, verleende het orkest compositieopdrachten aan twee hedendaagse componisten Franghiz Ali-Zadeh en Djuro Živković. Het leidde tot de creatie van nieuwe passiemuziek met een divers palet aan culturele invloeden.
De Azerbeidjaanse Franghiz Ali-Zadeh baseert haar passie op de mystieke poëzie van de veertiende-eeuwse dichter Nasimi Imadeddin.

vrijdag 7 april 2017: 20.15 uur
zondag 9 april 2017: 14.15 uur (Rechtstreekse uitzending via NPO Radio 4)
Concertgebouw, Amsterdam

Nieuwe opera Huba de Graaff

LIEBESLEID is een complete work-out van circa 45-50 minuten uitgevoerd voor publiek.
Muziek en sport komen samen in deze sportschool-opera over de maakbaarheid van ons geluk. In LIEBESLEID gaat Huba de Graaff op zoek naar het sublieme geluksgevoel vanuit de sportschool. Op het ritme van de ratelende sporttoestellen werkt een tromboneorkest zich fysiek uit de naad, aangemoedigd door twee lyrische sopranen met Kantiaanse peptalk. En dat allemaal tegelijk: om zo gelukkig mogelijk te worden.
LIEBESLEID, de nieuwe voorstelling van HubadeGraaff.com gaat in première op zaterdag 8 april 2017 om 20.30 uur ( ook op 9 april ) in sportschool Shape all-in Centre in Amsterdam. Kaartverkoop via Ostade A'dam
Daarna is het nog te zien tijdens de Operadagen Rotterdam.

Suzanne Ciani tijdens World Minimal Music Festival Amsterdam

Synthesizer-pionier Suzanne Ciani komt naar Amsterdam! Ciani’s even experimentele als toegankelijke concerten op Buchla-synthesizers zijn legendarisch. Met de futuristische knoppen en pluggen van de Buchla exploreerde ze veertig jaar geleden de live elektronica die vandaag alomtegenwoordig is. Zelfs wie Ciani niet kent, kent wel haar werk: zo maakte ze de fameuze plop-en-klok-klank van een flesje Coca Cola die de hele wereld over ging.
De Italiaanse Ciani kreeg in Amerika een klassieke muziekopleiding, maar stortte zich in de jaren 70 in het sound design. Ze maakte muziek en geluidsontwerpen voor games, films en reclames. Wereldberoemd werd ze in de jaren 80 met kalmerende spacemuziek als The velocity of love en Seven waves, in de jaren 90 gevolgd door romantische haardvuurpiano-cd’s. Maar liefst vijf keer werd Ciani genomineerd voor de Grammy Award voor het Beste New Age Album.
8 april 2017 - 16.30 - Bimhuis, Amsterdam

New CD - Beach, Chaminade, Howell

Hyperion's Romantic Piano Concerto series reaches its 70th album with this program of three concertos by women:
Amy Beach - Piano Concerto in C sharp minor (1899)
Cécile Chaminade - Concertstück in C sharp minor (1888)
Dorothy Howell - Concerto in D minor (1923)
The Romantic Piano Concerto - 70
Danny Driver, piano
BBC Scottish Symphony Orchestra
Rebecca Miller, conductor
Hyperion: CDA68130